Detekcija nasljednog karcinoma dojke (BRCA 1 i BRCA 2 geni)

Nasljedni karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena i predstavlja 25% dijagnostikovanih karcinoma širom svijeta, sa otprilike 1.7 miliona novootkrivenih slučajeva svake godine.

Oko 12% svih žena razviće karcinom dojke u nekom periodu života, dok će 1% razviti karcinom jajnika. Iako su dostupne izuzetno kvalitetne terapijske metode za oba karcinoma, ove bolesti i dalje imaju visok procenat smrtnosti, naročito kada dijagnoza bolesti nije postavljena u ranom stadijumu. Rana detekcija bolesti je ključna u očuvanju života.
kancer dojke Genetske Analize
BRCA 1 (BReast CAncer gene 1)  i BRCA 2 (BReast CAncer gene 2) geni imaju važnu ulogu u našim ćelijama, neophodni su u reparaciji oštećenja u DNK lancu. U slučaju postojanja mutacije na ovim genima, postoji povišen rizik od razvoja karcinoma, poznatog kao SINDROM NASLJEDNOG KARCINOMA DOJKE I JAJNIKA.

U slučaju da je postavljena dijagnoza sindroma nasljednog karcinoma dojke i jajnika, tačnije ako je mutacija pronađena u BRCA 1/2 genima, osoba ima povišen rizik od razvoja karcinoma tokom života, a takođe postoji šansa od  50% da se mutacija prenese na potomstvo.

Genetske Analize

Kada je preporučljivo odraditi testiranje?

U slučaju pozitivne porodične anamneze na nasljedni karcinom dojke/jajnika (srodnici prve i druge generacije). Ovo je naročito važno kada su oboljele osobe mlađe od 50 godina.

Ako je već postavljena dijagnoza karcinoma dojke ili jajnika, testiranje BRCA 1/2 gena može dati odgovor o povišenom riziku za razvoj drugog karcinoma, obzirom da postoji prepoklapanje kod nasljednih karcinoma.

Detekcija BRCA1 i BRCA2 mutacija kod pojedinih pacijentkinja sa verifikovanim karcinomom dojke može uticati na odabir adekvatnog terapijskog protokola.

Genetske Analize

Postoje mnoge predrasude o BRCA 1/2 genetskom testiranju:

Genetsko testiranje je skupo - u poslednje vrijeme cijene genetskih analiza su znatno povoljnije za pacijente. 

U slučaju već postavljene dijagnoze karcinoma dojke i/ili jajnika nema potrebe za BRCA 1/2 testiranjem - prisutna mutacija može se prenijeti i na vašu djecu zato je važno verifikovati njeno postojanje.

Mutacije se mogu naslijediti samo od majke - mutacije se mogu naslijediti od oba roditelja.
 
Ja sam muškarac, meni ne treba BRCA 1/2 - I kod muškog pola postoji tkivo dojke. Pomenute mutacije mogu biti u vezi i sa razvojem drugih nasljednih karcinoma.

Obzirom da se mutacije prenose generacijski, značaj genetskog testiranja ogleda se i u ranoj detekciji mutacija na BRCA1 i BRCA2 genima potomstva. Saradnja sa njemačkom kompanijom Centogene omogućila je pacijentima u Crnoj Gori pouzdanu i brzu verifikaciju potencijalnih nosilaca mutacija, koji vremenom mogu razviti nasljednu varijantu karcinoma.

Dr Vladimir Vučeljić, subspecijalista onkološke hirurgije

Ko su glavni kandidati za testiranje?

  • Osobe u čijoj porodici je pojava karcinoma dojke česta (dva ili više bliskih srodnika)
  • Osobe koje u porodici imaju karcinom dojke u dvije ili više generacija
  • Osobe koje u porodici imaju pojavu karcinoma dojke prije 50. godine
  • Osobe koje u porodici imaju muškarca s karcinomom dojke
  • Osobe kod kojih se obostrani karcinom jajnika javi prije 40. godine
  • Osobe kod kojih je česta pojava karcinoma jajnika u porodici
Genetske Analize

Šta znače rezultati testa?

Rezultati testa mogu biti pozitivni, negativni i nejasni.

Ukoliko su rezultati testa pozitivni to znači da su pronađene mutacije na BRCA 1/2 genima, odnosno da pacijent ima povišen rizik da razvije tumor dojke ili jajnika u doglednom periodu, ali pozitivan test nije garancija da će se tumor sigurno razviti.

U slučaju pozitivnog testa nužno je preduzeti preventivne mjere u cilju što ranijeg otkrivanja karcinoma što u značajnoj mjeri povećava šanse za izlječenje. Sve preventivne mjere obavezno je obavljati i sprovoditi uz nadzor ljekara.

Negativan rezultat testa znači da nisu pronađene mutacije na genima, dok nejasan rezultat testa znači da su pronađene određene mutacije koje još uvijek nisu poznate i nisu povezane sa srodnicima.

Isto kako i pozitivan test ne znači da će se karcinom sigurno razviti, tako i negativan test ne garantuje da se u određenom periodu karcinom pojaviti mutacijom nekih drugih gena.

“CentoNIPT je najpouzdaniji i najprecizniji prenatalni test kako je moje dosadašnje iskustvo pokazalo i stoga ga vrlo rado preporučujem svojim pacijentkinjama. Poslovična njemačka preciznost, tačnost i profesionalnost se kod kompanije Centogene uopšteno pokazala kao opravdana".
Genetske Analize

Dr Azis Haliti, spec. ginekologije i akušerstva, perinatolog

Riječ ljekara

Ovo je naš blog. Ovdje možete pročitati šta doktori misle i preporučuju vezano za genetske analize.

Dr Mirela Duborija

CENTOGENE na prestižnom 3. kongresu dječije pedijatrije sa međunarodnim učešćem

Heading

Dr Mirela Duborija

Genetsko otkrivanje metaboličkih poremećaja - Što više odgovora danas, to više opcija sjutra

Heading

Genetske Analize
Dr Mirela Duborija

Genetsko savjetovanje kao podrška pri planiranju porodice

Heading

Cento Nipt Genetske Analize
dr Mirela Duborija

Kakve sve testove možemo raditi u trudnoći?

Heading

Kada i zašto
Dr Vladimir Vučeljić

Kada i zašto treba uraditi detekciju nasljednog karcinoma dojke?

Heading

centoxome genetske analize
Dr Mirela Duborija

Kad se godine pretvore u dane - sekvenciranje cijelog egzoma WES

Heading

Prof. dr Olivera Miljanović

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1985. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila  marta. 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu kao i užu specijalizaciju iz kliničke genetike 2006. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom ”Povezanost polimorfizama gena za citokine i lokalnog imunskog odgovora u djece sklone akutnom otitisu media” odbranila je 2010. godine.

Od početka karijere radi u KCCG a takođe je i profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

U cilju profesionalnog i naučnog usavršavanja pohađala je brojne međunarodne škole i bila na stručnim usavršavanjima u inostranstvu, među kojima se izdvajaju škole: TIORCAS projekta “Tehnike molekularne genetike u analizi patogenih mutacija kod genetskih bolesti” Univerziteta Campobasso Emergency care in pediatrics, Američko-Austrijske fondacije i Dječje univerzitetske bolnice iz Filadelfije, Salzburg Recent advances in human genetics itd.
Kompletnu biografiju možete pročitati na linku.

Postavite pitanje:

Poruka je poslata. Hvala.
Nešto nije bilo uredu. Molimo Vas, pokušajte ponovo za nekoliko minuta.

Meni

Vrste Testova

CentoGene

O nama

Kontakt

Pretraga

2020 Marketing u praksi za Genetske Analize. All rights reserved Privacy Policy Return Policy and Terms of use