CentoNIPT prenatalni test

Najveća briga i želja svakog budućeg roditelja je da njegova beba bude zdrava. U današnje vrijeme rođenja beba koje imaju određene genetske poremećaje su češća nego ranije. Po istraživanju američkog nacionalnog instituta zdravlja - National Library of Medicine, od 1979. do 2003. godine, broj beba rođenih sa Daunovim sindromom porastao je za 31.1%.

Zahvaljujući razvoju genetske dijagnostike i prenatalnih skrining testova, većina genetskih (hromozomskih) abnormalnosti može biti otkrivena na vrijeme.
CentoNIPT je neinvazivni prenatalni test za detekciju najčešćih hromozomskih anomalija koje mogu da ugroze bebu po rođenju. Ovaj test vrši analizu DNK bebe, koja se nalazi u krvi majke. Naš DNK nosi sve genetske informacije koje su potrebne za dobro zdravlje i pravilan razvoj djeteta. DNK se nalazi smještena u 23 para hromozoma u našim ćelijama. Tokom trudnoće, mogu da se pojave hromozomske abnormalnosti i da utiču na razoj i blagostanje bebe.

Za vrijeme trudnoće, mala količine bebine DNK prelazi u krvotok majke. Nova tehnologija omogućava izolaciju ove DNK i njenu obradu najnovijom tehnologijom sekvencioniranja slijedeće generacije (NGS tehnologija), pri čemu se dobijaju informacije o eventualnom prisustvu hromozomskih abnormalnosti kod ploda.
"Baš sam zadovoljna!
Nalazi su dobri što je najbitnije i pohvalila bih doktoricu Mirelu koja je vrlo ljubazna i bojnasni sve do detalja."

Maša, Podgorica
"Svima bih sa velikim zadovoljstvnom preporučila CentoNipt test.
Tečnost i profesionalnost u skladu sa kvalitetom analiza."

Jelena Šuberić, Herceg Novi
CentoNIPT je potpuno bezbjedan i precizan test, bez ikakvog rizika po majku i plod!

Konvencionalno prenatalno testiranje hromozomskih abnormalnosti ploda podrazumijeva testiranje bioptata horionskih čupica ili amniocentezu. Osim što su vrlo neprijatne, ove dijagnostičke procedure suvisoko invazivne i nose rizik od gubitka trudnoće. Uz pomoć CentoNIPT testa, njemačka kompanija Centogene Vam omogućava neinvazivno prenatalno testiranje, tačnije brz i precizan skrining najčešćih hromozomskih anomalija. Za izvođenje CentoNIPT testa potreban je samo jedan uzorak majčinske krvi (do 10 ml) iz kojeg se vrši izolacija fetalne DNK. To je upravo naša frakcija od interesa koja se obrađuje najsavremenijom tehnologijom - NGS sekvencioniranje.
Da bi analiza bila moguća potrebna je minimalna količina fetalne DNK svega 1% što je najniža fetalna frakcija u poređenju sa ostalim testovima. Upravo je to razlog izuzetno niskog procenta ponovljenih uzorkovanja.
majka i beba Genetske Analize

Koje sve hromozomske anomalije se detektuju CentoNIPT prenatalnim testom?

CentoNIPT je neinvazivni prenatalni test za detekciju najčešćih hromozomskih anomalija koje mogu da ugroze bebu po rođenju. Kompanija Centogene je sertifikovana za rad na platformi Illumina, koja se smatra najpouzdanijom u prepoznavanju genetskih anomalija ploda.

Fokus je na najučestalijim aneuploidijama kao što su Daunov, Edvardsov i Patau sindrom a analizom su obuhvaćene i aneuploidije polnih hromozoma (Tarnerov, Klinefelterov, Jakobsonov i Triple X sindrom), kao i skrining aneuploidija svih hromozoma, uz parcijalne duplikacije i delecije svih autozomnih hromozoma ≥ 7Mb.

Daunov sindrom(trizomija 21): javlja se 1:1000 beba
Edvardsov sindrom (trizomija 18): javlja se 1:3000-6000 beba
Patau sindrom (trizomija 13): javlja se 1:5000 beba

Test takođe može detektovati abnormalnosti polnih hromozoma:
Tarnerov sindrom (Monozomija X0)
Klinefelterov sindrom (XXY)
Jakobsov sindrom (XYY)
Tripl X sindrom (XXX)

CentoNIPT se najranije izvodi od 10. nedjelje gestacije i pogodan je kod blizanačke trudnoće kao i kod doniranih ćelija. Kao dopunska opcija, ovim testom je moguća detekcija pola bebe.
"CentoNipt bih preporučila svim trudnicama za njihovu bezbrižnu trudnoću.
Izvojila bih naročito stručnost, ljubaznost, profesionalnost i posvećenost dr Duborije, kao i njen veoma pažljiv i strpljiv pristup svakom pacijentu."

Andrea Brnović, Podgorica
"Divno iskustvo i preporuka svim trudnicama.
Posebene pohvale za Dr Duboriju - stručna, ljubazna, temeljita, posvećena pacijentu i strpljivo odgovara na sva pitanja.
Bezbjedan jednostavan i ugodan pregled."

Sanja Kočan, Podgorica

Kako uraditi CentoNIPT test?

Uzorak majčinske krvi (dovoljna je samo jedna epruveta do 10 ml) uzima se u laboratoriji sa kojom Centogene ima Ugovor o saradnji.
Uzorak se šalje u laboratoriju kompanije Centogene, koja se nalazi u Rostoku u Njemačkoj.
Dobijanje rezultata za 5 radnih dana po prispijeću uzorka u laboratoriju.

Zašto CentoNIPT?

Genetske Analize
Testiranje fetalnih aneuploidija
Genetske Analize
Testiranje od 10. nedelje gestacije
Genetske Analize
100% bezbjedan za majku i bebu
Genetske Analize
Vrijeme obrade samo 5 radnih dana
CentoNIPT omogućava jasan pozitivan ili negativan rezultat da li postoji dodatna kopija nekog od ispitivanih hromozoma (trizomija). Daunov sindrom, najčešća hromozomska abnormalnost, može biti detektovan sa tačnošću većom od 99,9%.

CentoNIPT se zasniva na NGS tehnologiji obrade, koja obezbjeđuje najnižu stopu tehničkih nepravilnosti od svih dostupnih NIPT testiranja.

Specifičnost – 99,9%
Senzitivnost – 99,9%

Ko sve treba da uradi prenatalno testiranje?

Prenatalno testiranje prvenstveno treba da uradite nakon konsultacija sa Vašim ginekologom ili kliničkim genetičarem, koji ima kompletnu sliku trudnoće kao i pregled zdravstvene istorije Vas i Vaše porodice.

Obzirom da su sve anomalije koje otkrivamo zadesnog karaktera, nema nikakvih garancija i pravila kod kojih trudnica beba može razviti hromozomsku anomaliju. Povišen rizik od razvoja neke od aneuploidija prisutan je kod trudnica starije životne dobi, međutim ove anomalije mogu se javiti i kod mlađih trudnica. Istraživanja pokazuju trend da se broj hromozomskih abnormalnosti povećava kako se povećava starost trudnica.

Takođe preporuka je da prenatalni test urade trudnice koje su trudnoću začele vantjelesnom oplodnom (IVF), u slučaju doniranih jajnih ćelija, kao i trudnice sa porodičnom istorijom nekog od genetskih poremećaja.
Genetske Analize

Šta znače moji rezultati?

Rezultati će Vam pokazati da li je neka od pomenutih abnormalnosti detektovana kod bebe. Rezultat je jasan i nedvosmislen i kazuje da li ima ili nema prisutne hromozomske abnormalnosti. U slučaju da je test pozitivan na neku od hromozomskih abnormalnosti, neophodno je da se konsultujete sa Vašim ginekologom za dopunska testiranja.

Iako je CentoNIPT najsavremenija vrsta skrining testova, pomoću njega se mogu detektovati određene hromozomske anomalije koje su prethodno navedene.


"S obzirom da je bilo u vrijeme praznika, neki prvi utisak je bio da nije mogao ljepši poklon da bude. Komunikacija sa divnom dr Mirelom je bila sjajna. Razgovor sa njom otklanja svaku sumnju i nedoumicu o testu. Po meni najveća prednost konkretno ovog testa je što se ne oslanja na statistiku već odgovor dobijate jednostavnim da ili ne.
Sve pohvale za tim."

Ana, Podgorica
"Ja imoja supruga smo izuzetno zadovoljni sa uslugom CentoNipta.
Vrlo su profesionalni."

Almir i Mersiha Hot, Podgorica

Riječ ljekara

Ovo je naš blog. Ovdje možete pročitati šta doktori misle i preporučuju vezano za genetske analize.

Dr Mirela Duborija

CENTOGENE na prestižnom 3. kongresu dječije pedijatrije sa međunarodnim učešćem

Heading

Dr Mirela Duborija

Genetsko otkrivanje metaboličkih poremećaja - Što više odgovora danas, to više opcija sjutra

Heading

Genetske Analize
Dr Mirela Duborija

Genetsko savjetovanje kao podrška pri planiranju porodice

Heading

Cento Nipt Genetske Analize
dr Mirela Duborija

Kakve sve testove možemo raditi u trudnoći?

Heading

Kada i zašto
Dr Vladimir Vučeljić

Kada i zašto treba uraditi detekciju nasljednog karcinoma dojke?

Heading

centoxome genetske analize
Dr Mirela Duborija

Kad se godine pretvore u dane - sekvenciranje cijelog egzoma WES

Heading

Prof. dr Olivera Miljanović

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1985. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila  marta. 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu kao i užu specijalizaciju iz kliničke genetike 2006. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom ”Povezanost polimorfizama gena za citokine i lokalnog imunskog odgovora u djece sklone akutnom otitisu media” odbranila je 2010. godine.

Od početka karijere radi u KCCG a takođe je i profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

U cilju profesionalnog i naučnog usavršavanja pohađala je brojne međunarodne škole i bila na stručnim usavršavanjima u inostranstvu, među kojima se izdvajaju škole: TIORCAS projekta “Tehnike molekularne genetike u analizi patogenih mutacija kod genetskih bolesti” Univerziteta Campobasso Emergency care in pediatrics, Američko-Austrijske fondacije i Dječje univerzitetske bolnice iz Filadelfije, Salzburg Recent advances in human genetics itd.
Kompletnu biografiju možete pročitati na linku.

Postavite pitanje:

Poruka je poslata. Hvala.
Nešto nije bilo uredu. Molimo Vas, pokušajte ponovo za nekoliko minuta.

Meni

Vrste Testova

CentoGene

O nama

Kontakt

Pretraga

2020 Marketing u praksi za Genetske Analize. All rights reserved Privacy Policy Return Policy and Terms of use