Kakve sve testove možemo raditi u trudnoći?

Piše: dr Mirela Duborija
Osim standardnih ljekarskih pregleda koji se rade u trudnoći, postoji i nekoliko vrsta testova koji nam mogu dati odgovore i otkloniti sumnje u vezi potencijalnih bolesti bebe. U nastavku teksta pročitajte koje su njihove prednosti i nedostaci i kakve nam odgovore mogu dati:
DABL TEST (DOUBLE TEST) je jedan od prvih prenatalnih  testova koji ukazuje na prisustvo hromozomskih anomalija kod fetusa, sa posebnim akcentom na trizomiju hromozoma 21 tj. Daunov (Down) sindrom. Radi se u periodu između 12. i 14. nedjelje trudnoće i predstavlja statistički proračun prisustva genetskih oboljenja sa tačnošću do 80%.
NEINVAZIVNI PRENATALNI TEST (NIPT) se izvodi od 10. nedelje trudnoće pa do samog porođaja. U potpunosti je pouzdan i za majku i za bebu, jer se fetalna DNK dobija izolacijom iz majčinske krvi. Test se fokusira na pet parova hromozoma , čije numeričke aberacije dovode do sledećih oboljenja:
 • trizomija 21 (Daunov sindrom)
 • trizomija 18 (Edvardsov sindrom)
 • trizomija 13 (Patau sindrom)
 • aneuploidije polnih hromozoma:
  -monozomija  X (Tarnerov sindrom)
  - trizomija XXY (Klinefelterov sindrom)
  - trizomija XYY (Jakobsov sindrom)
  - trizomija XXX (Triple X sindrom)
Tačnost dobijenih rezultata iznosi 99,9%, s tim što se ne dobija uvid u kompletan genom bebe koji čine 23 para hromozoma. Renomirane kompanije nalaz  izdaju za 3-5 radnih dana, tako da se na brz i efikasan način može dobiti podatak o prisustvu najučestalijih genetskih anomalija kompatibilnih sa životom po rođenju.
Cento Nipt Genetske Analize
TRIPL TEST (TRIPLE TEST) takođe predstavlja statistički proračun jer se kompjuterski  izračunava vjerovatnoća abnormalnosti kod fetusa, a može se izvoditi od 14. do 20. nedjelje trudnoće. Kada je u pitanju detekcija Daunovog sindroma, tačnost analize iznosi 69% što čini test nedovoljno pouzdanim.
AMNIOCENTEZA je invazivna dijagnostička procedura koja pruža najveću količinu informacija o prisustvu genetskih bolesti kod fetusa. Izvodi se u periodu od 16. do 19. nedjelje gestacije tako što se iglenim instrumentom kroz prednji trbušni zid trudnice pristupi šupljini materice i sakupi 20 ml amnionske tečnosti. Amnionska tečnost sadrži fetalne ćelije, te se na ovaj način vrši analiza fetalnog kariotipa. Tačnost analize iznosi 99,4%, ali zbog invazivnosti postupka 1 od 200 trudnica ima neku od komplikacija ( prijevremeno prsnuće vodenjaka, isticanje amnionske tečnosti, kontrakcije, povrede iglom, anksioznost, pobačaj). Kada postoje jasne indikacije za amniocentezu (kao npr. pozitivna porodična anamneza na nasljedne genetske bolesti ), onda je ova procedura neizbježna. Međutim, kao sigurni međukorak, izbor  trudnice može biti neinvazivni prenatalni test (NIPT)
Genetske Analize
KORDOCENTEZA je invazivna dijagnostička procedura  uzimanja uzoraka krvi ploda iz pupčanika. Radi se u posebnim slučajevima, ako ste iz nekog razloga zakasnili na amniocentezu ili je pak neophodna ponovna evaluacija prethodno dobijenih rezultata nakon skrining testova, amnioceteze. Izvodi se obično tokom 22. i 23. nedjelje trudnoće. Pobačaj se, kao i prilikom amniocenteze, dešava u 1% slučajeva. Osim toga postoje i druge negativne prateće pojave koje podrazumijevaju infekcije, krvarenje, kontrakcije, smanjen broj otkucaja srca kod ploda. I ove komplikacije je moguće izbjeći odabirom nekog od visoko pouzdanih neinvazivnih prenatalnih testova.
Moja preporuka za neinvzivni prenatalni test je definitivno CENTONIPT, test razvijen od strane njemačke kompanije Centogene, koji daje decidne rezultate, uz najveću preciznost, a rezultati se čekaju od 3-5 radnih dana, više o CentoNIPT-u, kao i o utiscima pacijentkinja koje su radile test možete pročitati ovdje.
Dr. Mirela Duborija.
Cento Nipt

Riječ ljekara

Ovo je naš blog. Ovdje možete pročitati šta doktori misle i preporučuju vezano za genetske analize.

Dr Mirela Duborija

CENTOGENE na prestižnom 3. kongresu dječije pedijatrije sa međunarodnim učešćem

Heading

Dr Mirela Duborija

Genetsko otkrivanje metaboličkih poremećaja - Što više odgovora danas, to više opcija sjutra

Heading

Genetske Analize
Prof. dr Olivera Miljanović

Genetsko savjetovanje kao podrška pri planiranju porodice

Heading

Cento Nipt Genetske Analize
dr Mirela Duborija

Kakve sve testove možemo raditi u trudnoći?

Heading

Kada i zašto
Dr Vladimir Vučeljić

Kada i zašto treba uraditi detekciju nasljednog karcinoma dojke?

Heading

centoxome genetske analize
Dr Mirela Duborija

Kad se godine pretvore u dane - sekvenciranje cijelog egzoma WES

Heading

Prof. dr Olivera Miljanović

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1985. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila  marta. 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu kao i užu specijalizaciju iz kliničke genetike 2006. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom ”Povezanost polimorfizama gena za citokine i lokalnog imunskog odgovora u djece sklone akutnom otitisu media” odbranila je 2010. godine.

Od početka karijere radi u KCCG a takođe je i profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

U cilju profesionalnog i naučnog usavršavanja pohađala je brojne međunarodne škole i bila na stručnim usavršavanjima u inostranstvu, među kojima se izdvajaju škole: TIORCAS projekta “Tehnike molekularne genetike u analizi patogenih mutacija kod genetskih bolesti” Univerziteta Campobasso Emergency care in pediatrics, Američko-Austrijske fondacije i Dječje univerzitetske bolnice iz Filadelfije, Salzburg Recent advances in human genetics itd.
Kompletnu biografiju možete pročitati na linku.

Postavite pitanje:

Poruka je poslata. Hvala.
Nešto nije bilo uredu. Molimo Vas, pokušajte ponovo za nekoliko minuta.
2020 Marketing u praksi za Genetske Analize. All rights reserved Privacy Policy Return Policy and Terms of use